November 2022: beukennootjes en eikels gezond of niet
https://www.avrotros.nl/wild-in-nederland/gemist/detail/wild-in-nederland-eeuwige-eik/
beukennootje gezond of niet?
Eekhoorns eten graag de beukennootjes, maar zijn beukennootjes eigenlijk wel gezond om te eten? Beukennootjes bevatten calcium, ijzer en vitamine B6 en vitamine C. Ze bevatten ook goede vetten en zitten vol met plantaardige eiwitten. Die zijn allen heel goed voor de gezondheid. Maar zoals bij zo veel goede dingen, zijn er ook een aantal minpuntjes. Zo bevatten de nootjes blauwzuur (ook wel waterstofcyanide genoemd).
Beukennoten zijn wel eetbaar, maar in grotere hoeveelheden (>10) kunnen er maag-darmklachten optreden. En Japanse lissen zijn bekend van de meer gevoelige darmen in vergelijking met de andere eekhoorns. Verse, groene beukennootjes bevatten giftige saponinen, die verdwijnen door ze te laten drogen in de zon of te roosteren op een vuur. De beuk staat vermeld op de lijst van gevaarlijke planten die niet mogen gebruikt worden als levensmiddelen (KB 27/08/1997).
Kortom, als je de beukennootjes aan de eekhoorn wil geven, wees voorzichtig en zorg dat de nootjes goed droog zijn of geroosterd.
Zijn de eikels goed voor de eekhoorns?
Volgens het Nederlandse antigifcentrum zijn de eikels niet eetbaar voor de mens. Ze bevatten giftige tannines. Deze stoffen binden zich aan de eiwitten van het darmslijmvlies waardoor de opname van voedingsstoffen in de darm verhinderd wordt. Maar hoe zit het met de eekhoorns?
Volgens de LICG (Landelijke InformatieCentrum Gezelschapdieren) Bevatten de eikels en groen eikenblad het giftige tannine en kunnen bij schapen, geiten, runderen en paarden vergiftigingen veroorzaken. Ook voor andere dieren, zoals honden, zijn eikels giftig! Maar hoe zit het met de eikels en de wilde dieren? Kunnen de wilde dieren zoals muizen, eekhoorns, wilde zwijnen, herten, sommige eenden en andere vogels, de eikels wel eten? Het antwoord is ja.
Als de eekhoorns de eikels kunnen eten, zijn de eikels dan ook goed voor de eekhoorns in de volière? Dus niet de wilde eekhoorn uit de bossen, maar de eekhoorn, die generatie op generatie in de volière heeft geleefd. Een antwoord op de vraag is niet makkelijk te vinden. Er zijn namelijk nauwelijks onderzoeken of de artikelen in de wetenschappelijke literatuur te vinden om deze vraag te kunnen beantwoorden. Wat wel bekend is dat de dieren in de gevangenschap na verloop van tijd sommige eigenschappen verliezen. Uit voorzichtigheid is het beter om het geven van de eikels aan de eekhoorns in de volière te beperken. Bijvoorbeeld 1 max 2 stuks per dag. Dat voor de zekerheid omdat wij niet helemaal weten of de eekhoorns in de volière om kunnen gaan met de stoffen, die in de eikels zitten.