September 2022: eekhoorn in september + Bestrijden van de vlooien
Hallo allemaal,
De tijd gaat snel. Het is nu al weer half september. De zomer is bijna voorbij en het najaar begint te komen. Omdat in de maand september best veel gebeurt is, is deze infobrief wat langer dan wat jullie gewend zijn.
Eekhoorn in september
Als het goed is zijn alle kleine eekhoorn, die in het voorjaar waren geboren nu groot geworden en zijn bijna of helemaal het huis uit. De mama eekhoorn heeft nu meer tijd voor zichzelf nu de rust in de volière is teruggekomen.
In september begint bij de eekhoorn een verzamel drang om de winter voorraden aan te leggen. Deze natuurlijk behoefte is zo sterk dat de eekhoorn in de volière ook bezig zijn om de voorraden aan te leggen. Ze doen het op verschillende plekken zoals tunnels, nestkasten of een andere plekje. Omdat dit een natuurlijk gedrag is, is het goed om eekhoorn dat laten doen, zodat de eekhoorns zich prettig voelen in de volière.
De maand september is ook de maand voor de grote schoonmaak actie voor de komende winter. Het is goed om alle nestkasten schoon te maken, het nestmateriaal te vervangen en alles tegen te vlooien te behandelen. In de winter zijn de dagen korter en de eekhoorns besteden meer tijd in de nestkasten. Het is fijn als de diertjes een schone en warme en vlooienvrije nest hebben.
Vlooien bestrijden bij eekhoorns
Vlooien zijn de schrik van iedere eekhoornliefhebber. Wereldwijd zijn er meer dan 2200 soorten vlooien bekend. In Nederland is de meest voorkomende vlo de kattenvlo (Ctenocephalides felis), die ook op mensen en honden kan voorkomen en daarnaast de hondenvlo (Ctenocephalides Canis).
De vlooien die de eekhoorn zitten zijn Nosopsyllus fasciatus en het is belangrijk om te weten dat katten- of hondenvlooien niet op de eekhoorn kunnen leven of andersom.
Vlooien blijven in leven door bloed te zuigen, dit is hun voedsel. Het bloed wordt uit een oppervlakkig vaatje van de gastheer gezogen. Om te voorkomen dat het bloed gaat stollen, spuugt de vlo wat speeksel uit waarin een bepaald eiwit zit. Dit eiwit zorg er voor dat het bloed makkelijk op te zuigen is. Helaas is dit speeksel de boosdoener van jeuk! Een vlooienallergie komt dus hier vandaan. Omdat een vlo bloed zuigt is vlooienpoep zwart. U kunt zwarte "puntjes" zien die lijken op zandkorrels. Als u de vlooienpoep nat maakt wordt ze rood van kleur.
De cyclus van een vlo duurt onder normale omstandigheden ongeveer 3 tot 4 weken. De duur van de cyclus is erg afhankelijk van de temperatuur. Een temperatuur boven de 36°C en een vochtigheid lager dan 50% stoppen of vertragen de cyclus. Er zijn 4 stadia: ei, larve, pop en volwassen vlo.
Er zijn meerdere redenen waarom het verstandig is om vlooien bij de eekhoorn te bestrijden:
Jeuk en irritatie
Vlooien veroorzaken behoorlijk veel overlast bij een eekhoorn. Hun beten zijn pijnlijk en een vlooienbeet geeft jeuk en irritatie waardoor de eekhoorn gaan meestaal krabben en bijten.
Lintwormbesmetting
Vlooien kunnen eitjes van de lintworm bij zich dragen. Als een eekhoorn een besmette vlo opeet kan daaruit een volwassen lintworm ontstaan.
Vlooienallergie
Sommige eekhoorn zijn gevoelig voor het speeksel van de vlo. Na een aantal beten wordt een bepaalde grens overschreden waardoor een allergische reactie optreedt.
Om deze reden heb ik besloten om een onderzoek te starten naar ethoden om de vlooien te bestreden. In dit filmpje vertel ik hier iets meer over: https://www.youtube.com/watch?v=OBi8oJh7G7I
In de volgende info brieven vertel ik iets meer over de resultaten