April 2022: eekhoorns in april, knagen aan de takken, nieuwe produkt
Hallo alle eekhoorns Liefhebbers : )
Door de drukke dagen en het vele werk met de jonge eekhoorns ben ik deze keer wat later met het schrijven van deze info brief.
Eekhoorns in april in de volière
Zoals ik al eerdereerder aangaf: in de maand februari beginnen de eekhoorns “praatjes met elkaar te maken” en in maart worden de eerste kleine eekhoorns geboren. De maand april en mei noem ik “de maanden van de babyboom “ :)
Rond eind april beginnen de eerste kleine eekhoorns uit het nest te komen, maar het gaat nog minstens zes weken duren tot ze helemaal zelfstandig kunnen eten. Als de kleine eekhoorns uit het nest beginnen te komen, begint de drukke periode voor mama eekhoorn. In de eerste twee weken lopen de kleine regelmatig uit het nest en verdwalen soms in de volière. Meestal is mama eekhoorn dan ontzettend druk om het kleine spul weer te verzamelen en in het nest te houden.
Omdat deze periode erg veel energie kost is het goed om mama eekhoorns extra te helpen met de krachtvoer zoals vitamine poeder. In vitamine poeder zitten onder anderen eiwitten en melk poeder om de melk productie bij mama te stimuleren. De snelwerkende koolhydraten (havermout) en eiwitten zorgen voor extra steun bij deze zware klus, het voeden van de kleine eekhoorns.
https://www.eekhoorns.nl/c-4533320/vitaminen-en-supplementen/
Op dit moment heb ik zes mamma’s met kleintjes en het gaat ontzettend goed. Helaas had 1 eekhoorn, mama Kasia, niet genoeg melk voor haar 5 babys en ik heb besloten om twee met de hand groot te brengen. Deze kleine waren te klein voor hun leeftijd en de darmpjes functioneerden nog niet goed genoeg. Met een kleine steun van medicatie en de toevoeging van bacteriën doen de twee kleintjes het nu super goed. De kans is groot dat ze het redden.
De bedoeling is dat de kleine eekhoorns zo snel mogelijk zelfstandig gaan eten om zo de mama te ontlasten. Het is goed om extra zacht voer te geven zoals droge vruchten, dennenzaden, gepelde hazelnoten of walnoten zonderzonder harde dop. Jij zult ook merken dat in deze periode de bakjes met eten heel snel leeg raken. Deze periode vind ik ook de leukste periode. Ik kan uren lang genieten van die kleine ondeugende diertjes.
Eekhoorns in april in de natuur
In de natuur hebben de wilde eekhoorns nu ook kleintjes en veel van mijn klanten gebruiken de hazelnoten en de walnoten om ze te voeren in de tuinen, parken of bossen. Het is ook de beste manier om eekhoorns te lokken voor prachtige foto’s.
Op 1 april heb ik van mijn klanten de volgende interessante vraag ontvangen:
Hallo Marysia
Hartelijk dank voor het geleverde is keurig netjes geleverd.
Ziet er piekfijn uit, ik zie dat er zorg aan besteed is, ik ben er héél blij mee. Wel heb ik nog een vraagje aan je over wilde eekhoorns. Wij hebben er drie in onze tuin en het valt ons op dat ze regelmatig in
een grote den gaan zitten. Ze knabbelen er dan stukjes takje vanaf (vind ik niet erg hoor), draaien
het takje dan om en knabbelen dan even aan het gedeelte dat doorgebeten is. De rest van het takje laten ze vallen. Heb jij enig idee waarom ze dit doen? Voor de hars die erin zit of waarom?? Graag een reactie!
Deze vraag heeft mij aan het denken gezet en ik heb informatie gezocht over dit onderwerp omdat ik het zelf ook graag wil weten. Er zijn diverse Engelsetalige artikelen te vinden, waar de onderzoekers theorieën hebben beschreven over dit onderwerp van het gedrag van de eekhoorns. Hieronder heb ik een korte samenvatting voor jullie gemaakt:
Als je eekhoorns in de tuin of in het park hebt gevoerd, is de kans groot dat je dieren hebt opgemerkt die de schors van bomen afhalen. Ze kauwen het liefst op bomen met dunne bast, omdat ze daar makkelijker hun tanden onder kunnen zetten dan dikkere bomen. We weten allemaal dat eekhoorns bijna alles graag eten.
Waarom kauwen eekhoorns takken af?
Als de eekhoorns dit in uw tuin doen, is daar waarschijnlijk een reden voor en ik heb hieronder enkele veelvoorkomende redenen opgesomd.
Tanden Onderhoud
Als een eekhoorn de bast opeet of aan de takken in je achtertuin kauwt, is de kans groot dat ze proberen hun tanden glanzend en sterk te houden. Jij en ik poetsen en flossen onze tanden om hun gezondheid te behouden.
Ze gebruiken ook bomen om hun tanden vlijmscherp te houden. Ze hebben lange snijtanden aan de voorkant met scherpe randen die hen helpen om de noten, zaden en ander voedsel te eten.
Takken en nesten
Van boomeekhoorns is bekend ze van bomen kauwen en bladeren als een middel voor het bouwen van nesten of nesten die hoog in de bomen zijn gebouwd. Het nest van een eekhoorn bestaat uit twijgen, droge bladeren en gras.
Het sap onder bomen zit boordevol natrium en andere voedingsstoffen die goed zijn voor eekhoorns. Sommige eekhoorns houden ervan om de schors van takken hoog in de boom te trekken. Ze doen dit meestal aan het begin van het lente- en herfstseizoen, wanneer de knoppen en bloemen beginnen te bloeien.
Voedseltekorten en boomschors
Omgaan met voedseltekorten en roofdieren kan er ook toe leiden dat sommige eekhoorns achter schors aan gaan. Wanneer ze hun favoriete voedsel niet kunnen vinden, omdat voedsel schaars is, gaan ze boomschors kauwen van de takken van de boom in je achtertuin.
Voor stressvermindering:
Als een zwangere eekhoorn stress ervaart, zal ze aan takken bijten om haar stress te verlichten. Het is zelfs bekend dat zwangere eekhoorns het meest in takken knijpen
Algehele dieet
Eekhoorns zijn overlevers en zullen vrijwel alles eten, vooral als ze geen voedsel kunnen vinden. Hoewel bekend is dat ze voedsel krijgen van de vernietiging van schors van takken en bomen. Ze zijn ook verzamelaars en voeden zich met bessen, noten, eikels, zaden en groenten.
Conclusie:
Kortom, eekhoorns bijten takken af om hun tanden te behouden. De takken helpen om hun tanden te slijpen en schoon te maken en de takken houden ook de tanden van de eekhoorn op een redelijke lengte.Bovendien knijpen ze in takken om bij het sap binnenin te komen. Ten slotte is het knagen aan takken een geweldige stressverlichter voor zwangere eekhoorns. Dit bijten aan takken doet de bomen niet veel kwaad, sterker nog, eekhoorns die dit doen is een soort snoeibeurt. Helaas kan dit openingen creëren voor plagen en parasieten. Ze hebben echter een breed voedselpalet waarmee ze vrijwel alles kunnen consumeren.
Eekhoorns in huis
Het is altijd leuk om eekhoornvrienden te bezoeken.
Dit keer heb ik een bezoek gebracht bij Siddy Geraerds. Zij woont samen met de eekhoorns en haar appartement is getransformeerd tot een grote volière, kijk mij: https://youtu.be/0BfYTvqH8KM
Plotseling dood van de eekhoorn (deel 2)
Het komt regelmatig voor dat een eekhoorn plotseling dood gaat. Het is erg vervelende gebeurtenis, zeker omdat het totaal onverwachts en uit het niks lijkt te komen. Herken jij dit? Ik hoor regelmatig mijn eekhoornvrienden zeggen: gisteren was hij nog aan rondrennen zoals altijd en vanochtend lag hij dood in het nestkast of op de grond.
In het artikel van maart heb ik geschreven wat de eerste symptomen zijn dat de eekhoorn niet zo fit is en het is ook zeker een aanleiding om direct in actie te komen en het diertje te gaan helpen.
Als een eekhoorn zich niet helemaal fit voelt is het handig om direct een medicatie te geven tegen de wormen. Bij Japanse lissen kunnen de wormen flink de werking van de darmen verstoren. Na het geven van de medicatie tegen de wormen, voelt de lis zicht binnen dag iets beter en na twee dagen is het vaak over. Meestal geef ik ze op de tweede dag goede bacteriën, die de werking van de darmen weer op de rit krijgen. Zou het diertje na twee dagen nog steeds zich niet fit voelen dan is het te overwegen om over te gaan naar een antibiotica voor minimaal 5 dagen. Als het diertje ook niet wil eten en drinken zet ik die apart in een kleinere volière met een warmte mat. Het is erg belangrijk dat de eekhoorn goed drinkt. Soms ben ik genoodzaakt om het diertje water te geven door middel van spuitje, direct in de mond. Ik hoop dat deze tips jullie kunnen helpen om de diertjes fit en gezond te houden.
hier de link naar de medicatie, die ik gebruikt:
https://www.eekhoorns.nl/c-5880212/medicijnen/
https://www.eekhoorns.nl/a-66052162/medicijnen/iverquantel-drops-10-ml/#description
Nieuwe producten
Deze keer over de natuur blokken. Ik heb gemerkt dat de eekhoorns graag nesten maken in deze natuurlijke boomstammen. Achter deze link vind je de boomstammen.
https://www.eekhoorns.nl/c-6386401/natuurblokken/
https://www.youtube.com/embed/nu650011gWQ?rel=0&autoplay=1
Tot de volgende infobrief
deze verschijnt in Mei
Groetjes Marysia