7.2 Kleintjes
Vrouwelijke Japanse lissen kunnen een nestje met kleintjes krijgen, wanneer ze minimaal één jaar oud zijn. Het eerste nestje bevat meestal één of twee kleintjes. In de hieropvolgende nestjes kunnen meer eekhoorntjes komen, vier of soms wel eens zes. Sommige vrouwtjes krijgen bij hun eerste nest al zes kleintjes. Zes kleintjes is best zwaar voor een eekhoorn. Ik ken mensen die in zo'n situatie een speciale voeding toedienen aan de moeder eekhoorn om haar te versterken. Zelf heb ik dit bij mijn laatste nestje ook gedaan en vind de resultaten geweldig. De mama eekhoorn zag er goed uit. Haar vacht is glanzend en haar staart bleef mooi vol, met alle haren er nog in.
Het paringsritueel is wat apart. De eerste keer moet een jong mannetje goed worden gekeurd door een vrouwtje. Dit gaat op een best sportieve manier. Het jonge mannetje rent achter het vrouwtje aan. Dit avontuur kan een paar dagen duren. Het looprad wordt dan met grote regelmaat gebruikt om de conditie op te bouwen.
Op het moment dat er kleintjes komen, wordt de papa eekhoorn aan de kant gezet en zorgt de mama eekhoorn alleen voor de kleintjes. In die periode is ze niet lief voor haar mannetje en kan het soms zeer stressvol zijn voor de jonge papa. Maar zoals gebruikelijk overwint liefde alles. Zodra de kleintjes zelfstandiger worden, krijgt papa weer alle belangstelling.
Als de kleintjes komen, blijft de moeder eekhoorn een paar dagen in het broedblok zitten. Ze komt er alleen uit om snel te eten en gaat weer direct terug naar de kleintjes. Pas na een week wordt de mama eekhoorn wat actiever. Het beste is om de moeder eekhoorn met rust laten en zo veel mogelijk uit haar buurt te blijven.
Als de tepels van de mama eekhoorn flink zijn gezogen, kan je er zeker van zijn dat het goed gaat met de kleinen.
Als de kleintjes 5 weken oud zijn, gaan de oogjes open en als ze 6-7 weken oud zijn, gaan ze uit het broedblok. Bij 11-12 weken zijn ze zelfstandig, meestal als ze zelf al hazelnootjes kunnen kraken. Dan kunnen ze bijvoorbeeld naar een nieuwe eigenaar. Als eerste vaste voer eten de kleine eekhoorns dennenzaad. Pas later eten zij 'volwassenen' voer.