2.0 Huisvesting - Volière
Zowel de Europese rode eekhoorn als Japanse lissen zijn boombewoners. Zij bewonen bomen, maar zijn ook vaak op de grond te vinden voor onder andere het verzamelen van voedsel of nestmateriaal. De verblijven van deze eekhoorns dienen dan ook zo hoog mogelijk te zijn met voldoende klim- en beweegmogelijkheden. In het verblijf dienen een aantal takken aanwezig te zijn waarvan een aantal tot de grond zullen moeten lopen. Op die manier kunnen de eekhoorns naar beneden wanneer zij willen en wordt de natuurlijke omgeving het beste nagebootst.
Het is belangrijk dat bij de constructie van het verblijf rekening gehouden wordt dat eekhoorns erg sterk en snel kunnen zijn. Deuren moeten eenvoudig open te maken zijn voor mensen, maar niet door de eekhoorn. De voorkeur gaat sterk uit naar een verblijf met een aangebouwde sluis. Op die manier is de kans op ontsnappingen bij het openmaken van het verblijf zo klein mogelijk. Waar ook rekening mee gehouden moet worden is dat het verblijf van knaagvrij materiaal gemaakt moet worden. Het meest geschikte materiaal is aluminium. Een eekhoorn is namelijk niet in staat dit door te knagen.
Het verblijf kan zowel buiten als binnen geplaatst worden. Er dient echter wel op gelet te worden dat het verblijf te allen tijde droog blijft en vrij staat van wind, zon en neerslag. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van verschillende hulpmiddelen zoals een schutting, plastics platen of een gesloten dak.
Japanse lissen hebben genoeg leefruimte nodig. Bij gebrek aan voldoende ruimte raken de eekhoorns erg gestrest. Wanneer er geen rekening wordt gehouden met deze essentiële behoefte, zullen de eekhoorns als gevolg hun energie kwijt raken op ongezonde manieren zoals door veel rondjes te draaien of een constante heen en weer beweging te maken. Na een paar maanden is dit gedrag moeilijk af te leren en zullen de eekhoorns vaker en langer in een negatieve gemoedstoestand bevinden.
De minimale afmeting van een volière is 2m hoog x 2m breed x 1 meter diep. Een ideale volière is 5 a 6m³ per koppel. De vorm maakt verder niet uit. De volière mag vierkant, rond, langwerpig of achthoekig zijn, dit maakt weinig tot niets uit.
Eekhoorns houden van genoeg schaduw en groene elementen. Het is daarom prima als de volière overdekt is. Dit moet dan wel gebeuren met een dakje dat licht doorlaat. Eekhoorns zijn zeer actief. Ze houden van rennen, klimmen en springen. Daarom zijn boomstammen en touwen een geweldige toevoeging in de volière. De eekhoorns kunnen hierdoor het hele jaar in de buitenvolière verblijven. Tijdens strenge winters plaats ik regelmatig een extra scherm of zeil tegen de wind. Het is belangrijk om te onthouden dat eekhoorns zo gebouwd zijn om goed bestand te zijn tegen strenge winters. Hun dikke vacht en vetlaag beschermd het lichaam tegen lage temperaturen. Er is dus geen reden voor zorg bij strenge winters, maar afscherming van neerslag en wind is wel zeer belangrijk.
In één volière kunnen meerdere mannetjes bij elkaar zitten. Ook meerdere vrouwtjes is geen enkel probleem. Op het moment dat er meer mannetjes bij een vrouwtje worden geplaatst, kan dit een probleem veroorzaken. In de maanden februari tot en met juni zijn de eekhoorns bezig met voortplanten en de concurrentie tussen de mannetjes kan hierdoor groot zijn. In de natuur rent de “verliezende” partij weg. In een volière kan een eekhoorn natuurlijk moeilijk wegrennen. Zorg er daarom voor dat er in het paringsseizoen nooit meerdere mannetjes bij één vrouwtje zitten.